بهرهبرداری از فضا که سرمایه ای خدادادی و بیکران است، حق همه مردم و کشورهاست. لذا رفتن به سراغ تکنولوژی فضائی و دفاع از حقوق فضائی، حق کشور جمهوری اسلامی ایران است. عدم بومی سازی این فناوری و دفاع از حقوق ملت ایران موجب خسارات سنگینی بوده است و کشور تاوان زیادی را متحمل شده است. بحمدالله تلاش محققین و مسئولان کشور در دو دهه اخیر در این حوزه به ثمر نشسته است و با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره های سینا و امید در سال های 1384 و 1385 عملاً کشور ما وارد باشگاه فضائی جهان شده است. امروز در جامعه جهانی کشور جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک کشور فضائی شناخته شده می شود که مایه افتخار و سربلندی است.
دسترسی به اطلاعات ماهوارهای امکان بررسی، تجزیه و تحلیل عوامل قدرت کشور نظیر صنعت، شبکه راه ها، تولیدات کشاورزی، منابع طبیعی و معدنی به ویژه نفت و گاز و فلزات نادر و گران قیمت، همچنین اکتشاف منابع و معادن جدید را فراهم می کند. توسعه فناوری فضائی آمادگی اقتصادی، اجتماعی و نظامی کشور را بالا برده و قابلیت نظارت و دیدهبانی را در اختیار کشور قرار میدهد. امروز رقابت در امر اطلاعات و توسعه نرم افزارها با اطلاعات دقیق و قدرت تفکیکپذیری مناسب امکانپذیر است که حوزه فضا محور آن است. کشور ما باید بهرهگیری از فضا را بدون محدودیت و هراس از برخوردهای سیاسی توسعه دهد و بر آن تاکید کند.
در اختیار داشتن فناوریهای فضائی، اعم از طراحی، ساخت و تولید ماهواره و ماهوارهبر و تجهیزات کنترل زمینی بیانگر توان بالای اقتصادی، علمی و فناوری محسوب می شود. بالا بردن توانمندیها و جایگاه کشور در عرصه صنایع فضائی، این امکان را فراهم می کند تا جمهوری اسلامی ایران در سطح بین المللی نقش برجستهتری ایفا نماید.
گام برداشتن در زمینه صنایع فضائی، کشورها را با دستاوردهای جدیدی روبرو میکند که باعث ارتقای سطح فناوری کشور میگردد. حادثهخیز بودن جغرافیای طبیعی ایران از یک سو و قابلیت ماهوارهها در کنترل و پیش بینی این حادثهها از سوی دیگر، ضرورت افزایش تلاش فنی، علمی و تولیدی در صنایع فضائی کشور را دوچندان مینماید. از آنجا که کشور ما با مسائلی از قبیل گسترش سطح بیابانها، کاهش سطح جنگلها و مراتع، کاهش بارش برف و باران و حرکت به سمت اقلیم خشکتر دست به گریبان است، داشتن توانمندی ماهوارهای میتواند ایران اسلامی را در کنترل این بلایا موفقتر و کارآمدتر کند.
توسعه فناوری فضائی نیازمند ایجاد زیرساختهای علمی، پژوهشی و فنی لازم میباشد، از اینروی نیاز است تا با تقویت بنیانهای پژوهشی به سمت توسعه دانش فنی در این حوزه قدم برداشته شود. کویری، کوهستانی و صعب العبور بودن مناطق مختلف کشور، فاصله بسیار زیاد بین روستاها و شهرها و همچنین وجود تاسیسات در سطح دریای خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر، راه اندازی و برقراری سرویسهای ماهوارهای را اجتناب ناپذیر میکند. با راهاندازی و استفاده از سیستمهای مشاهده از فضا موجود در ماهوارهها، مدیریت و کنترل منابع غنی طبیعی موجود در سرزمین پهناور ایران امکانپذیر میشود و بهرهبرداری را سهلتر مینماید.
از آنجا که استفاده از فضا حق مسلم ایران اسلامی میباشد، تدوین برنامههای روشن و خاص ماهوارهای که دستخوش دگرگونیهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نگردد، بسیار ضروری است. لذا توسعه فضائی باید از ارکان مهم برنامه دولت ایران باشد.
استفاده از ابزار فناوری فضائی جهت گسترش رفاه، صلح، امنیت، توسعه علمی و فرهنگی و پیشرفت اقتصادی باید در دستور کار باشد تا عرصههای مختلف این فناوری در تمام حوزههای نظیر مخابرات، سنجش از دور، شبکههای اطلاعرسانی، حفاظت از محیط زیست، حمل و نقل و غیره گسترش یابد.
توسعه فناوری فضائی باعث ارتقای کیفیت زندگی مردم، همچنین بالا بردن توان فنی کشور می گردد، لذا سرمایهگذاری و حمایت دولت و مردم جهت بسترسازی توسعه این فناوری و استفاده فراگیر از آن امری ضروری برای کشورمان میباشد. تولید محصولات فضائی زمینهساز پیشرفت در صدها فناوری دیگر نظیر کامپیوتر، مکانیک، الکترونیک، فیزیک، متالورژی و ... میباشد.